Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ηλιακές σκηνές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Με αφορμή τις πλημμύρες στην Αυστραλία και τις χιλιάδες των προσφύγων, ήρθε πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα της ασφαλούς στέγασης των πληγέντων.

Το πρόβλημα ήρθαν να λύσουν δύο αμερικανικοί όμιλοι, οι οποίοι κατασκεύασαν σκηνές που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, κάνοντας έτσι περιττή τη χρήση γεννήτριας πετρελαίου.
Η κατασκευή ονομάζεται PowerMod και έχει ενσωματωμένους ηλιακούς συλλέκτες οι οποίοι παράγουν 4,5 kW h την ημέρα. Οι διαστάσεις του είναι 6 επί 6 μέτρα, μπορεί να στηθεί πολύ εύκολα από δύο άτομα σε 15 λεπτά και παράγει αρκετή ενέργεια όχι μόνο για το φωτισμό της σκηνής, αλλά και για φόρτιση κινητών, χρήση λάπτοπ, ανεμιστήρες ή ακόμη και τη χρήση μικρού ψυγείου.
Είναι προφανή τα οφέλη από μία τέτοια κατασκευή, καθώς εξασφαλίζονται πόροι από τα καύσιμα που σε διαφορετική περίπτωση οι πληγέντες θα χρησιμοποιούσαν, εξαλείφεται ο κίνδυνος φωτιάς από τα καύσιμα και βέβαια μην ξεχνάμε και το θόρυβο που παράγουν οι γεννήτριες.
Το καλό βέβαια θα ήταν να μην υπήρχαν καταστροφές τέτοιας έκτασης που αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου να εγκαταλείψει τα σπίτια του, από τη στιγμή όμως που δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, τουλάχιστον ας βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όταν συμβεί το κακό.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...