Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τα 1.000 μίλια την ώρα στο έδαφος κυνηγάνε οι Βρετανοί

Νέο ρεκόρ εδάφους ετοιμάζονται να κάνουν οι Βρετανοί με το όχημα Bloodhound SSC.

Σκοπός τους είναι να ξεπεράσουν τα 1.000 μίλια την ώρα (1.609 χλμ/ώρα). Ο αρχιμηχανικός της κατασκευάστριας εταιρείας δήλωσε πως το δύσκολο δεν είναι τόσο το να φτάσουν αυτή την ταχύτητα, αλλά το πώς θα κρατήσουν το όχημα στο έδαφος. Μέχρι στιγμής δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα σε ταχύτητες 853 μιλίων την ώρα (1,3 mach).
Το μπροστινό μέρος του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ενώ το πίσω έχει σασί από ατσάλι και περίβλημα αλουμινίου. Διαθέτει τρεις κινητήρες με τους οποίους θα προσπαθήσει να πιάσει την απαιτούμενη ταχύτητα. Ο πρώτος είναι ένας κινητήρας Formula 1 με ισχύ 800 ίππων, κατασκευασμένος από τον γνωστό Βρετανό κατασκευαστή κινητήρων Cosworth. Ο συγκεκριμένος κινητήρας δεν βοηθάει απλά στην κίνηση του οχήματος, αλλά εκκινεί τους άλλους δύο τζετ κινητήρες του Bloodhound. Η συνολική ισχύς ξεπερνάει τους 133.000 ίππους(!), όση δηλαδή ισχύ παράγουν 1.200 οικογενειακά σεντάν ή 160 αυτοκίνητα της Formula 1.
Κι όμως, αν κι έχει τόση ισχύ, δεν είναι το γρηγορότερο όχημα στον κόσμο από στάση. Αυτό είναι η Bugatti Veyron, η οποία από στάση μέχρι τα 160 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 7 δλ ενώ το Bloodhound SSC 15. Βέβαια, από κει και πέρα η Bugatti μένει πολύ πίσω καθώς το υπερηχητικό όχημα χρειάζεται μόλις 25 δλ για να φτάσει από τα 160 χλμ/ώρα στα 1.609 χλμ/ώρα!
Μένει πλέον να δούμε αν τελικά το Bloodhount SSC θα καταφέρει να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ του Thrust SSC, το οποίο ήταν 753 μίλια την ώρα (1.228 χλμ/ώρα) και έγινε στην έρημο της Νεβάδα το 1997. Οι πρώτες δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2012 και θα γίνουν στην έρημο Hakskeen Pan της Ν. Αφρικής.

Πηγή: http://edition.cnn.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...