Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Στα ύψη τα malwares για κινητά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο ήσυχοι δεν πρέπει να είμαστε, είτε διαθέτουμε smartphone, είτε κάποιο απλό κινητό.

Η Kaspersky Lab ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις malware σε κινητά υπερτριπλασιάστηκαν την περίοδο Αύγουστος 2009 - Δεκέμβριος 2010. Συγκεκριμένα, οι νέες απειλές κατά κινητών αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με το 2009, ενώ εντοπίστηκαν πάνω από 100 παραλλαγές σε 153 κατηγορίες malware για κινητά μέσα στο 2010!
Η αυξανόμενη απήχηση του λειτουργικού Android όπως είναι φυσικό προκάλεσε το ενδιαφέρον των κυβερνοεγκληματιών. Το πρώτο κακόβουλο πρόγραμμα για Android ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2010 και από τότε έχουν ανακαλυφθεί 15 malwares και 7 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού. Στην περίπτωση της Apple, το πρώτο malware ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2010, αλλά αφορούσε μόνο σε σπασμένες συσκευές που κατεύαζαν λογισμικό από τρίτους κατασκευαστές.
Οι περισσότερες απειλές στοχεύουν την πλατφόρμα Java 2 Micro Edition (J2ME), πράγμα που σημαίνει πως δεν κινδυνεύουν μόνο τα smartphones, αλλά όλα τα κινητά ανεξαιρέτως.
Από το 2010 και μετά, η αποστολή sms με ειδικές χρεώσεις έπαψε να είναι η μοναδική απειλή και πλέον χρησιμοποιούνται νέες πρακτικές όπως η ανακατεύθυνση των χρηστών mobile banking υπηρεσιών σε ιστοσελίδες phishing και η απόσπαση κωδικών ασφαλείας.
Η Kaspersky Lab πιστεύει πως η ανακάλυψη τρωτών σημείων στα κινητά θα αυξηθεί και άλλο, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στα κρούσματα στο λειτουργικό Android.
Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση του Denis Maslennikov (Senior Malware Analyst της Kaspersky Lab) εδώ.


Πηγή: http://t3mag.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...