Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η Intel (ξανά) ανακαλύπτει το Transistor!

Τελικά όντως η Intel έκανε σήμερα μία πολύ σημαντική ανακοίνωση και το "Τζιμάνι" θα σας ενημερώσει όπως σας υποσχέθηκε. Και επίσημα πλέον ανακοίνωσε την κατασκευή νέων επεξεργαστών τρισδιάστατης δομής στα 22nm!

Ήταν γνωστό πως δούλευε πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά τώρα έχει κατασκευάσει πλήρως λειτουργικό επεξεργαστή. Η νέα τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί ονομάζεται 3-D Tri Gate και τα πλεονεκτήματά της είναι η πολύ μικρότερη κατανάλωση, η σαφώς μικρότερη παραγωγή θερμότητας και οι υψηλές επιδόσεις.
Για να καταλάβετε τη διαφορά με τους παραδοσιακούς 2-D επεξεργαστές, σκεφτείτε ότι έχετε μία συγκεκριμένη περιοχή η οποία μπορεί να κατοικηθεί. Με την παλιά τεχνολογία θα γεμίζατε την περιοχή με μονοκατοικίες, ενώ με τη νέα με πολυκατοικίες. Νομίζω είναι εμφανή τα πλεονεκτήματα. Στο ίδιο χώρο μπορούν να χωρέσουν πολλαπλά transistors, με ό,τι καλό αυτό συνεπάγεται και βέβαια υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συνεχίσει να ισχύει ο νόμος του Μουρ, ο οποίος λόγω φυσικών νόμων ήταν δύσκολο να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.  (Ο Μουρ είχε δηλώσει πως ανά δύο χρόνια ο αριθμός των τρανζίστορ θα διπλασιάζεται. Υπολόγιζαν ότι ο νόμος θα ίσχυε μέχρι το 2015 έως 2020 το πολύ.).
Η κωδική ονομασία των νέων επεξεργαστών είναι "Ivy Bridge" και η χρήση τους θα μπορεί να είναι από τις μικρότερες φορητές ηλεκτρονικές μηχανές μέχρι ισχυρότατους servers.
Σε σχέση με τους επεξεργαστές που κατασκευάζονται στα 32nm η απόδοσή τους είναι μέχρι και 37% υψηλότερη, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη από τη μισή!
Η Intel παρουσίασε τους νέους της επεξεργαστές τόσο σε laptop και PC, όσο και σε server. Υπολογίζεται πως θα μπουν σε μαζική παραγωγή προς το τέλος του έτους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Intel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...