Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Και εγένετο THUNDERBOLT! Μεταφορά δεδομένων μέχρι 100GB/sec!

Οι δύο γίγαντες, Apple και Intel, εδώ και καιρό συνεργάζονταν σε ένα νέο πρότυπο σύνδεσης συσκευών, το οποίο θα συνδύαζε την απλότητα του USB με την εκπληκτική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Το όνομά του ήταν Light Peak και υποσχόταν ...θαύματα! Πριν λίγες ώρες λοιπόν, αποκαλύφθηκε πως η νέα αυτή τεχνολογία είναι έτοιμη και το όνομά της "Thunderbolt".
Το Thunderbolt μπορεί να λειτουργήσει τόσο με απλά καλώδια, αγγίζοντας τα 5 GB/sec ( διπλάσια δηλαδή από την μέχρι τώρα κορυφαία του USB 3.0), όσο και με οπτικές ίνες φτάνοντας την εκπληκτική ταχύτητα των 100GB/sec! Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, με αυτές τις ταχύτητες ένα Blue-Ray αντιγράφεται στον Η/Υ σας σε 2-5 δλ (η χωρητικότητά του είναι 25 GB και 50 GB), ενώ ένα DVD αντιγράφεται ...πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία.
Ένα ακόμη μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως ενώ μέχρι τώρα το μέγιστο επιτρεπτό μήκος καλωδίου ήταν τα 3 μέτρα (για USB και Firewire), χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες το μέγεθος δεκαπλασιάζεται χωρίς απώλειες.
Σημαντική είναι η "daisy chain" σύνδεση συσκευών, η οποία επιτρέπει συσκευές που υποστηρίζουν το Thunderbolt να είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες, η μία από αυτές να είναι συνδεδεμένη με τον Η/Υ και να αναγνωρίζονται όλες αυτόματα, κάνοντας άχρηστη τη χρήση hub. Ακόμη, όπως και στις USB θύρες, είναι δυνατή η μεταφορά ενέργειας. Το μέγιστο είναι 10 Watt το οποίο μπορεί να διαμοιραστεί στις συσκευές που το χρειάζονται.
Ήδη εταιρείες όπως η Avid, η LaCie και η Western Digital ετοιμάζουν προϊόντα που υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία, προς το παρόν όμως θα είναι προνόμιο μόνο των νέων MacBook της Apple.

Πηγή: http://www.pcw.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...